Sigurnost u kući za starije

Siguran dom za starije

Kao njegovatelj najmilijih, vi im, više od ikoga, možete pomoći da ostanu u pokretu. A to je važno jer pokretljivost im pomaže da uživaju u više neovisnosti.
 
Ako provodite vrijeme s njima u njihovom/vašem domu, možete uočiti rizike i spriječiti nezgode koje mogu ugroziti njihovu pokretljivost. Evo kako tome pristupiti. 
 
Prvo razmotrite pate li od nekih od sljedećih stanja:
  • Problemi s kretanjem
  • Problemi s ravnotežom
  • Oslabljene motoričke vještine
  • Problemi s vidom
  • Demencija, zbunjenost ili druga mentalna ograničenja
Ako vama bliska osoba pati od nečega navedenog, zamislite da ste ona. Pokušajte se kretati po kući kako bi oni radili. Provjerite podove, tepihe i prostirke – jesu li imalo skliski? Popnite se stepenicama koje bi vama bliska osoba mogla upotrijebiti. Razmislite bi li njihove cipele ili papuče dobro prianjale. Je li ograda čvrsta? Je li im jednostavno otići na toalet? Hoće li biti sigurni kada izlaze iz kade ili tuša?  

Opasnost broj jedan

Najveća opasnost za kretanje starije osobe jest pad. Padovi mogu vrlo lako rezultirati slomljenim kostima, masnicama i daljnjim strahom od sljedećeg pada. Kod starijih osoba kosti se lakše lome nego kod mlađih, a zacjeljuju sporije i nepotpuno. Padovi su glavni uzrok ozbiljne ozljede, osobito ako se dogode u kuhinji ili na stepenicama, stoga pokušajte sve kako biste ih spriječili. Ako vama bliska osoba postaje sve manje pokretljiva, postaje velik problem. To je zato što više ne može otići u kupaonicu sama.

Što možete učiniti?

Prilagodite njihov dom kako biste smanjili rizike od padova. Kupite i postavite odgovarajuće proizvode i pogodnosti – one koji će im omogućiti da se kreću udobnije i sigurnije. 
 
Za potpuniji vodič o tome kako napraviti dom koji je siguran od padova, preuzmite TENA popis za provjeru sigurnosti u domu (PDF) .