Činjenica ili zabluda

Pružanje njege: činjenica ili zabluda?

Nije lako biti njegovatelj. Ponekad možete osjećati krivnju, stres ili anksioznost. Može vam pomoći da uzmete u obzir što je iza tih negativnih osjećaja. Često ih uzrokuju pogrešna shvaćanja – mitovi o pružanju njege koji ostaju urezani u pamćenju. 
 
No kada razumijete činjenice, možete odbaciti te mitove. Tada ćete moći pristupiti pružanju njege na bolji način.
„Sve mogu sam(a)”
Možda mislite: moji su roditelji podigli troje djece pa se valjda ja mogu nositi s jednom osobom. No skrb o starijoj odrasloj osobi s kroničnom ili ozbiljnom bolesti nije ista kao podizanje djece. Takvo pružanje njege može biti frustrirajuće, umarajuće i iscrpljujuće. Istina je da je roditeljstvo također teško, ali možete vidjeti puno napretka i doživjeti mnoge lijepe trenutke. U usporedbi s time, možete uvidjeti da je skrb o bliskim starijim osobama koje nisu dobro puno teža.
 
Savjet:  Nikada nemojte sve sami raditi. Potražite pomoć i podršku drugih. Razgovarajte sa svojim prijateljima, članovima obitelji, susjedima, drugim njegovateljima i stručnjacima. Tražite pomoć kako bi vam pružanje njege bilo lakše.
„Lako je pronaći odgovarajuće osobe koje će mi pomoći u skrbi o meni bliskoj osobi”
Ponekad može biti lako. Obitelj i prijatelji vam mogu ponuditi pomoć. Možete pronaći dobre medicinske stručnjake – osobe koje vam se sviđaju i kojima vjerujete – upravo onda kada ih trebate. I znate da vam pomažu da biste svojim najmilijima pružili najbolji mogući tretman i njegu. No nije uvijek tako jednostavno. Možete misliti kako zdravstveni djelatnici, obitelj ili prijatelji ne čine dovoljno za njega ili nju.  
 
Savjet: Ako niste zadovoljni s nekim od stručnjaka ili drugih osoba uključenih u pružanje njege, potražite druge. Možete tražiti prijatelje ili iskusnije njegovatelje za preporuku. Ili potražite visoko ocijenjene medicinske stručnjake na mreži. Na kraju se sve svodi nato da osigurate da se vi i vaši najmiliji osjećate udobno, da su tretmani jednostavni i da ste oboje zadovoljni.
„Svatko točno zna kako se osjećam i što mi je potrebno”
Jednostavno je misliti da svi oko vas mogu vidjeti da naporno radite kako biste svojim najmilijima pružili odgovarajuću skrb. Pa možete misliti da znaju kako vam mogu pomoći. No to je pogrešno. Drugi nisu na vašem mjestu; ne vide sve različite aspekte vašeg rada i života s najmilijima. Ponekad jednostavno ne mogu razumjeti ili pročitati signale koje šaljete.
 
Savjet: Recite drugima, na najjednostavniji način, kako se točno osjećate i što vam je potrebno. Budite iskreni i jasni u komuniciranju svojih ili potreba vaših najmilijih. Nemojte patiti jer drugi drugačije poimaju vašu situaciju. 
„Zdravlje meni bliske osobe pogoršava se, izgleda da nisam dobar njegovatelj”
Možda mislite, da samo imam više vremena za brigu o dragoj osobi; da nisam umoran(na) ili ljut(a); kad bih samo imao(la) bolji lijek – tada bi se njihovo zdravlje poboljšalo. No ne mora biti tako.
 
Savjet: Nemojte biti prestrogi prema sebi. Kao njegovatelj radite sve što možete. Ako medicinski stručnjaci tretiraju vaše najmilije te se njihovo zdravlje pogoršava, to nije vaša ili liječnikova krivnja. Najbolje je samo pokušati uvjeriti da je osoba do koje vam je stalo zadovoljna i da joj je udobno koliko je to moguće.  
„Trenutačno imam previše obaveza u životu da bih(bila) njegovatelj”
Nitko od nas nikada nije spreman biti njegovatelj. A kada to postanemo, obično se ne možemo odreći svojih drugih odgovornosti. Trebamo i dalje raditi i podizati djecu. Moramo se nastaviti brinuti o svojim domovima. Sve to dok skrbimo o svojim najmilijima. Takav je život.
 
Savjet: Pokušajte ne brinuti se – uz planiranje možete prilagoditi svoje odgovornosti pružanja njege. Uspješni, iskusni njegovatelji znaju da je najbolje organizirati svoje vrijeme. Ako to napravite, moći ćete se nositi sa zadacima pružanja njege i uskladiti ih sa svojim drugim odgovornostima i interesima.
 

Ako niste sigurni kako započeti, kliknite ovdje za neke savjete i ideje o tome kako napraviti plan.