Ergonomija – praktični savjeti

Zaštita vas kao njegovatelja

Kao što vjerojatno znate, skrb o nekome može uključivati puno podizanja i saginjanja – pomaganje pri odlaženju u krevet i ustajanju iz kreveta, oblačenje, stavljanje u invalidska kolica i podizanje iz njih i drugo. Zapravo, okruženi ste potencijalnim rizicima za svoje tijelo – raspored vašeg namještaja samo je jedan primjer. Zato je važno spriječiti nezgode. U suprotnom biste mogli ozlijediti sebe ili čak svoje najmilije. Na sreću, postoje načini na koje se možete zaštititi od napora i drugih ozljeda. Oni su dio grane koja se naziva ergonomija.
 
Ergonomija se odnosi na način na koji se krećete i podižete nešto te kako su stvari oko vas – krevet, stolci i stolovi, primjerice – posloženi. Slijedeći savjete za ergonomiju u nastavku, smanjit ćete rizik od ozljede. Ne samo da ćete poboljšati udobnost svojih najmilijih, također ćete ih moći nastaviti podržavati još puno godina.
Zaštitite svoja leđa
Ako naučite tehniku sigurnog podizanja opisanu u nastavku, možete smanjiti rizik od ozljeda, uključujući i ozljede leđa. Dalje možete pronaći dodatne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od nezgoda u okruženju pružanja njege.
Sigurno podizanje
Kako biste podizali najmilije udobno i sigurno, slijedite ovih šest koraka: 
  1. Osigurajte da stojite što je bliže moguće osobi koju podižete.
  2. Postavite noge i leđa u položaj u kojem ste savršeno stabilni tako da su noge usmjerene prema najmilijima.
  3. Zaštitite leđa tijekom podizanja tako da savijete koljena u polučučanj kako biste bili spremni za podizanje. Leđa neka vam ostanu uspravna, a za podizanje upotrijebite trbušne mišiće.
  4. Dok podižete, pokušajte ostati što je bliže moguće najmilijima. To će vam pomoći da izbjegnete ozljede leđa naslanjanjem ili saginjanjem. Ovo je također učinkovit pristup za okretanje najmilijih s jedne strane na drugu ili s leđa na stranu.
  5. Podižite ih ili premještajte ujednačenim i sigurnim pokretima. 
Jeste li znali da možete kupiti posebnu opremu za podizanje kao pomoć u podizanju najmilijih?
Ostali načini za sigurnije podizanje
Za savršeno okruženje pružanja njege osigurajte sljedeće:
 
  • stolac i stol uz krevet najmilijih iste su visine;
  • njihovom krevetu može se pristupiti s obje strane;
  • nema prepreka na putu kojim ćete se kretati s najmilijima; 
  • jednostavno možete namjestiti njihov naslon.
Zbog sigurnosti i udobnosti, namjestite krevet i stolce tako da su vodootporni
Ponekad se stvari koje vaši najmiliji upotrebljavaju, leže na njima ili sjede na njima, smoče. To se može dogoditi na kauču, naslonjaču, posteljini, madracu ili tepihu. To može dovesti do toga da podovi postanu mokri i skliski što može predstavljati opasnost za vas i osobu o kojoj skrbite.
 
Kako biste to izbjegli, zašto ne biste presvlake učinili otpornima na vodu pomoću spreja za zaštitu tkanine? Također možete zaštititi krevet i stolce jednokratnim pokrivačima – saznajte više
 
Za više savjeta o sigurnijem domu za pružanje njege pogledajte Sigurnost u kući