Zdravlje kože

Zdravlje kože starijih osoba

Možete pomoći u održavanju zdravlja kože vaših najmilijih i smanjiti rizik od oštećenja. Možda ste već otkrili svakodnevnu rutinu njege koja odgovara stanju i osjetljivosti njihove kože. U svakom slučaju, može vam biti korisno saznati više o njezi njihove osjetljive kože.

Kako se koža mijenja

Možda ste primijetili da se koža vaših najmilijih promijenila s godinama. Kako starimo, naša koža prirodno gubi masnoću i nije više glatka kao što je nekad bila. Postaje tanja i slabija. Ogrebotinama, porezotinama ili udarcima potrebno je više vremena da zacijele ili nestanu. 
 
Različiti čimbenici mogu dugoročno štetiti koži:
 
  • zdravstveno stanje
  • pušenje 
  • suh zrak
  • nedovoljan unos tekućine
  • stres
  • godine sunčanja
  • promjene u stanju kože mogu biti i rezultat loše prehrane
Isto tako, s godinama koža proizvodi manje svojih prirodnih zaštitnih ulja. To dovodi do boranja, suhoće i staračkih pjega. 
 
Svi ti čimbenici čine kožu starijih osoba podložnom oštećenjima. Zato trebate zaštititi kožu najmilijih od inkontinencije koliko god možete. Ako se ne pripazi, urin i/ili stolica mogli bi je oštetiti. Područja kojima je najviše potrebna zaštita su ona u blizini bokova, genitalija i između zdjelice i rektuma (perinealna koža).

Zaštita osjetljive kože

Kod starijih inkontinentnih osoba postoji čest kožni poremećaj (inkontinencijski dermatitis, IAD). Naziva se perinealni dermatitis i odlikuje prilično neugodan osip. Događa se kada koža ima prevelik dodir s vlagom i kemikalijama u urinu i stolici. Zbog toga postaje nadražena i puca. 
 
Dobre su vijesti što svojim najmilijima možete pomoći da se zaštite od toga. Ili, ako to već imaju, možete im pomoći da poboljšaju stanje kako bi se osjećali i izgledali bolje.

Pronalaženje odgovarajućih proizvoda

Kada su vaši najmiliji mokri ili uprljani, obavezno ih očistite blagim sredstvom (ne običnim sapunom koji isušuje kožu). Isto tako nanesite hidratantno sredstvo i zaštitno sredstvo za kožu. TENA krema za pranje sadrži sve u jednom i posebno je formulirana za kožu starijih osoba s inkontinencijom. 
 
Pogledajte asortiman TENA njega kože bez ispiranja.
 
Kada su vaši najmiliji mokri ili uprljani, obavezno ih očistite blagim sredstvom (ne običnim sapunom koji isušuje kožu). Isto tako nanesite hidratantno sredstvo i zaštitno sredstvo za kožu. 
Lako se zbuniti zbog brojnih, različitih proizvoda koji su raspoloživi. Primjerice, razlika između hidratantnog sredstva i zaštitne kreme možda nije jasna. Da biste razumjeli prednosti upotrebe različitih proizvoda, posjetite našu stranicu za njegu kože [LINK]. Tamo možete pronaći odgovarajuće proizvode za posebne zahtjeve za svoje najmilije.

Ostali praktični savjeti

Za više savjeta o tome kako možete pomoći da intimna (perinealna) područja kože vaših najmilijih ostanu zdrava preuzmite našu rutinu higijene (PDF) .