Kako podijeliti poslove

U redu je tražiti pomoć

Primarni njegovatelj vaših najmilijih možete biti vi. No to ne znači da sve morate sami. Vaši prijatelji i obitelj vjerojatno će vam rado pomoći – samo trebate pitati. Ako ne pitate, nitko neće znati da vam je potrebna pomoć. Stoga ne oklijevajte. 
 
Traženje pomoći nije znak slabosti. Upravo suprotno, to vam može pomoći u dobivanju slobodnog vremena koje vam je potrebno da se opustite. Tada ćete imati više energije da skrbite o najmilijima. 

Kako tražiti

Izaberite pravi trenutak. Možete to spomenuti na obiteljskom okupljanju ili kada se sastanete s prijateljima. Ili možda kada vas te osobe vide kako skrbite o najmilijima. Isto tako, budite otvoreni u vezi sa svojom situacijom. Što više ostali razumiju vašu situaciju, to je vjerojatnije da će vam ponuditi svoju pomoć.
 
Vaša obitelj i prijatelji možda jednostavno ne znaju kako pomoći čak i ako to žele. Zato detaljno razgovarajte o zadacima, naglašavajući činjenicu da su relativno jednostavni i lako izvedivi.

Kako podijeliti poslove?

Započnite s osnovnim stvarima – primjerice, s kupnjom. Zatražite od drugih pomoć s pojedinačnim zadacima u određeno vrijeme. Zatražite ih sljedeće:
 
  • pomoć u čišćenju kuće;
  • obavljanje kupnje (lijekovi / namirnice / hrana / proizvodi za čišćenje kuće);
  • posjet najmilijima kako bi im se pravilo društvo (primjerice, kartanjem, društvenim igrama, odlaskom u šetnju ili zajedničkim gledanjem filmova).

Ostale važne stvari

Izradite raspored kao potvrdu dodijeljenih zadataka. I imajte na umu da neke osobe radije rade s drugima nego same.
 
Dajte svojim pomagačima slobode kako ih ne biste previše opterećivali. U suprotnom bi oni mogli pomisliti da sve imate pod kontrolom i da vam nije potrebna njihova pomoć.

Stupite u kontakt s drugim njegovateljima

Potražite grupu za podršku njegovateljima na mreži. Upoznajte druge koji skrbe o najmilijima u susjedstvu. Dobro je podijeliti iskustvo s osobama koje se nose sa sličnim izazovima. Možete saznati mnoge korisne savjete.