Meni bliskoj osobi potrebna je pomoć s udaljenosti

Možda ne živite blizu najmilijih kojima je potrebna vaša podrška – starijeg roditelja, primjerice. Te se vjerojatno pitate kako im možete pomoći. Mnogi su njegovatelji u takvoj situaciji. Od njih smo saznali da možete pomoći čak i s velike udaljenosti. Možete učiniti sljedeće:
 
  • pružiti najmilijima emocionalnu podršku tako da kontaktirate s njima
  • koordinirati usluge za njih (primjerice, dogovoriti da ih posjećuju lokalni njegovatelji ili spremači, zatim ih kontaktirati u dogovoreno vrijeme kako biste osigurali da nema nikakvih problema)
  • upravljati njihovom zdravstvenom i medicinskom dokumentacijom i putovati kako biste bili s njima tijekom medicinskih posjeta
  • saznati kada žele imati društvo i dogovoriti s članom obitelji ili prijateljem da ih posjeti u to vrijeme
Pružanje njege s udaljenosti može biti problem. No, postoje načini na koje može funkcionirati. U nastavku se nalazi nekoliko prijedloga kako pomoći najmilijima koji ne žive blizu:

Izradite plan

Dobar način za početak jest saznati sve o njihovoj situaciji, potencijalnim poteškoćama s kojima se susreću i razini pomoći koja im je potrebna. Pokušajte utvrditi koji su lokalni resursi i opcije kojima možete upravljati s daljine. Zabilježite medicinsko stanje najmilijih, te pravne i financijske stavke. 
 
Uključite kontaktne brojeve, podatke o osiguranju, brojeve računa i druge važne pojedinosti. Isto tako, saznajte što više možete o njihovoj bolesti i tretmanima koji su im potrebni.

Higijena i inkontinencijski proizvodi

Budući da žive sami, vaši najmiliji vjerojatno se mogu brinuti za sebe većinu vremena. Čak i ako je tako, možete im olakšati život tako da im pomognete da odaberu odgovarajuću vrstu zaštite za inkontinenciju. TENA jednokratne za inkontinenciju oblikovane su kao obično – jednostavno se stavljaju i ne zahtijevaju pomoć. Pogledajte koliko je jednostavna upotreba TENA inkontinencijskih gaćica –  .
 
Svaka inkontinentna osoba u jedinstvenoj je situaciji. Stoga, kako biste pronašli odgovarajući proizvod za inkontinenciju s odgovarajućom razinom upijanja za svoje bližnje, pogledajte TENA odabir proizvoda.

Uspostavite lokalnu mrežu kontakata koji su vam dostupni

Ako ste daleko od osobe kojoj pokušavate pomoći, možete organizirati redovite posjete susjeda, prijatelja i obitelji. Zatim vas mogu obavještavati o tome kako su vaši najmiliji. Možete im čak predložiti da možete unajmiti lokalnog profesionalnog njegovatelja koji će brinuti o njima i praviti im društvo. Što god dogovorite s njima, važno je da imaju lokalni kontakt u hitnom slučaju.

Provjeravajte redovito & budite u kontaktu

Naravno, bilo bi dobro da sami posjetite najmilije kada god možete. Tako ćete vidjeti koje su njihove fizičke, emotivne i financijske potrebe iz prve ruke. Ako ne možete posjećivati, pametni telefoni, tableti i internet mogu pomoći da ostanete povezani.  Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger i Apple FaceTime dobri su načini za održavanje kontakta. 
 
Ako najmiliji imaju mobitel, dobro je osigurati da znaju kako ga upotrebljavati. I da su na njemu spremljeni važni brojevi. Neki operateri imaju besplatne online ili vodiče u trgovini te tarife s niskim cijenama poziva za starije osobe koje upotrebljavaju svoj telefon samo za hitne slučajeve. 
 
Isto tako, dobro je potražiti korisne izmjene telefona koje su raspoložive za starije osobe – primjerice, naredbe glasovnom aktivacijom, veće tipke i kompatibilnost sa slušnim pomagalima.

Budite spremni na hitne slučajeve

Pokušajte razmišljati unaprijed i pitati se što biste učinili kada bi najmiliji imali hitan slučaj. Dobro je zabilježiti lokalne kontakte koji mogu biti raspoloživi u kratkom vremenu. Isto tako, vi trebate biti spremni, imati spreman novac sa strane kako biste mogli doputovati do najmilijih – u bilo koje vrijeme.
 
Možete im kupiti narukvicu s alarmom – ako se slažu. Ti se uređaji mogu aktivirati dodirom na gumb kojim se šalje dojava vama ili lokalnom njegovatelju u hitnom slučaju. 

Potražite profesionalnu pomoć

Unajmljivanje profesionalnog njegovatelja može vam biti iznimno korisno, on može posluživati obroke, osobnu njegu i druge usluge vašim najmilijima. Službenik za gerijatrijsku skrb ili socijalni radnik također mogu brinuti o vašim najmilijima.