Vrste inkontinencije

Uobičajene vrste inkontinencije

Za svoje najmilije želite najbolju moguću njegu. Zato će vam biti korisno znati koju specifičnu vrstu inkontinencije imaju. Te informacije omogućit će vam odabir odgovarajućih proizvoda za njihovu situaciju. I pomoći vam da učinkovitije upravljate njihovim stanjem. Što znači da će se osjećati udobno i samopouzdano.
 
U nastavku opisujemo sedam vrsta inkontinencije i njihove različite uzroke i simptome. Neke su specifične za žene, neke se mogu javiti samo kod muškaraca. Najčešće vrste su stresna i – može se imati i kombinacija tih dviju. 
Stresna urinarna inkontinencija (SUI)
Obično skraćenog naziva stresna , radi se o najčešćoj inkontinenciji kod žena. Približno 10 % inkontinencije kod muškaraca te je vrste. Često se događa kada mišići dna zdjelice koji podržavaju mjehur oslabe. Kada se smijete ili kašljete, pritisak na mjehur se povećava. Mišići dna zdjelice ne mogu se dostatno stegnuti kako bi zadržali urin unutra. Stoga dolazi do istjecanja dijela urina – obično se radi o samo maloj količini, ali u nekim slučajevima može biti i veća.
Žene –  najviše zahvaća žene tijekom trudnoće, nakon rođenja djeteta i nakon 40 godina. To su vremena kada mogu biti oštećeni i/ili oslabljeni. No tu vrstu mogu imati i žene bilo koje dobi. Jedna od tri dožive je u nekom periodu svog života. Često se događa mladim ženama kada se bave sportom.
Urgentna inkontinencija
Još se naziva i „preaktivan mokraćni mjehur”. Događa se kada imate iznenadnu potrebu za uriniranjem i mjehur automatski izbacuje urin bez mogućnosti zaustavljanja. Obično tijelo daje neznatan ili nikakav znak upozorenja. Količina urina može biti prilično velika. Osoba u prosjeku prazni mjehur između četiri i osam puta dnevno. Trebaju li vaši najmiliji urinirati češće od toga? Bude li se redovito nekoliko puta tijekom noći kako bi išli na toalet? To mogu biti znakovi urgentne inkontinencije. 
Muškarci – Urgentna je najučestaliji oblik inkontinencije kod muškaraca. Obično je to rezultat povećane prostate.
Druge vrste za žene i muškarce

 • Neke osobe ne mogu doći do kupaonice na vrijeme zbog poteškoća uzrokovanih fizičkom ili mentalnom bolešću. Oni imaju takozvanu funkcionalnu inkontinenciju.   

 • Kombinirana
  To je obično kombinacija stresne inkontinencije i urgentne inkontinencije gdje je jedna zamjetnija od druge.

 • Neurološki poremećaji mokraćnog mjehura
  Kod nekih osoba komunikacija između mozga i mjehura nije ispravna. Zbog toga ne mogu kontrolirati mjehur ili ga ne mogu isprazniti u potpunosti. Neurološki poremećaji mokraćnog mjehura kao što je taj mogu uzrokovati brojne bolesti. Ako mislite da netko od vaših najmilijih ima tu vrstu inkontinencije, nemojte žuriti sa zaključcima. Umjesto toga ga odvedite kod liječnika što je prije moguće. Profesionalna dijagnoza pomoći će vam da znate na čemu ste.
Ostale vrste kod muškaraca

 • To se događa kada se mjehur (uretra) ne isprazni u potpunosti i nastavlja istjecati nakon mokrenja. To je često kod oslabljenih mišića dna zdjelice. 

 • Preljevna
  Ako netko pati od neprekidnog ili epizodnog istjecanja urina, radi se o preljevnoj inkontinenciji. Ona može biti uzrokovana preprekom ili oštećenjem živca. 

Niste sigurni u vezi sa simptomima?

Ako simptomi vaših najmilijih nisu jasni, možda niste sigurni o kojoj vrsti inkontinencije se radi. Bez brige, evo što možete učiniti kako biste saznali. 
 
Pokušajte voditi dnevnik kako biste bilježili uzorak uriniranja tjedan ili dva. Tako ćete imati bilješke koje možete razmotriti s liječnikom. Savjetujemo vam da kontaktirate liječnika kako biste dobili ispravnu dijagnozu i savjet za upravljanje stanjem vaših najmilijih.
 
 
Vjerojatno ćete naići na nepoznate pojmove kada se informirate o inkontinenciji. Saznajte što znače u Rječniku.