Starenje & inkontinencija

Što se događa kada ostare?

Što je prva stvar koju treba učiniti ako vama bliska starija osoba izgubi kontrolu nad svojim mjehurom i/ili crijevima? Pokušajte ne paničariti. U početku može biti čudno ili nelagodno za oboje. No budite sigurni: je česta situacija i postoje načini na koje im možete pomoći da se nose s njom.
 
Ako ste imali priliku gledati kako vama bliska osoba stari, vjerojatno se uočili promjene u njezinom fizičkom stanju. Vjerojatno nisu tako okretni ili u kondiciji kao što su bili. Vid i sluh im vjerojatno nisu tako dobri. To je prirodno. 
 
A možda imaju sličnih poteškoća s urinarnim sustavom. Starenjem on postaje manje učinkovit nego što je bio dok su bili mlađi. Događa se da djelomično ili u potpunosti izgube kontrolu nad mjehurom ili crijevima. To je uobičajeno stanje koje se naziva inkontinencija. 
 
Inkontinencija može biti neugodna ili frustrirajuća za vaše najmilije. Odlazak na toalet, privatna funkcionalnost koju su nekad uzimali zdravo za gotovo, odjednom je izvan njihove kontrole.  
 
Možete pomoći tako da imate razumijevanja. Pokušajte da vam ne bude neugodno ili da ih osuđujete zbog njihove situacije. Saznajte više o inkontinenciji i praktičnim stvarima koje možete učiniti za svoje najmilije. Budite brižni prema njima, to vas može zbližiti. 
 
Za bolje razumijevanje stanja vaših najmilijih, uzmite u obzir što se događa s njihovim tijelom koje stari.

Zašto vama bliska osoba postaje inkontinentna?

Kako stare, njihovi organi, mišići i živci mogu prestati učinkovito funkcionirati. 
 
Da bismo mogli održati kontrolu, potrebna nam je podrška mišića dna zdjelice i sfinktera. Ti važni mišići pomažu kod urinarne i fekalne inkontinencije. Kada starimo, ti mišići mogu oslabjeti iz različitih razloga i tako uzrokovati inkontinenciju. Također se može dogoditi da živci koji povezuju mozak i mjehur mogu slati pogrešne signale. 
 
Osim toga, također kao rezultat starenja, naši bubrezi i mjehur ne moraju funkcionirati tako učinkovito kao kada smo bili mlađi. (Općenito, kod zdravih starijih osoba, funkcija bubrega ostaje normalna. No bolesti, lijekovi i drugi uvjeti mogu oslabjeti funkciju bubrega.) 
 
Sljedeće promjene mogu doprinijeti inkontinenciji:  
Što se događa s bubrezima kada starimo?
Povećan rizik smanjenja bubrežne funkcije također je prisutan kod starenja. To se očituje kroz smanjen protok krvi do bubrega i smanjenu proizvodnju antidiuretičkog hormona (ADH). Taj hormon koncentrira urin (vraća vodu u tijelo). Kada se razina tog hormona smanji, proizvodi više urina, osobito noću. To je razlog i zašto je normalno da starija osoba mora na toalet od 1 do 2 puta u noći.
Što se događa s našim mjehurom kada starimo?
Mjehur je mišićna vreća. Starenjem se povećava rizik da mišići mjehura počnu gubiti na čvrstini i funkcionalnosti. To dovodi do smanjene sposobnosti kontrakcije i stiskanja. Zbog toga mjehuru treba duže vremena da se isprazni te se ne mora u potpunosti isprazniti, ostavljajući nešto urina u mjehuru. 
 
Mjehur također postaje manje rastezljiv i ne može zadržati toliko urina kao prije. Refleks pražnjenja pojavljuje se kasnije kada je mjehur gotovo pun. Time starijoj osobi ostaje manje vremena od upozorenja da mora isprazniti mjehur na toaletu. 
 
Uretra može postati blokirana. Kod žena to može biti zbog oslabljenih mišića koji uzrokuju da mjehur ili vagina ispadnu iz položaja (prolapsa). Kod muškaraca uretra može postati blokirana povećanom prostatom. Takva je stanja važno rano otkriti kako bi se dobio ispravan tretman.
 
Simptomi mogu uključivati: 
  • poteškoću kod početka uriniranja
  • osjećaj da mjehur nije ispražnjen nakon uriniranja
  • isprekidan ili slab tok urina
  • čestu potrebu uriniranja i učestalo uriniranje noću.
Nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura može uzrokovati punjenje mjehura preostalim urinom što uzrokuje preljevnu urinarnu inkontinenciju i također je rizično zbog infekcija urinarnog trakta.
 
Ako je vama bliska osoba postala manje pokretna s godinama, vjerojatno joj neće biti jednostavno doći do toaleta. Posljedica je da kada trebaju ići, ne mogu stići na vrijeme. Tada ovise o njegovatelju kao što ste vi kako bi im pomogao s njihovom inkontinencijom. 

Saznajte više

Kako biste bili dobar njegovatelj, važno je razumjeti proces starenja i kako on utječe na sposobnost kretanja i kognitivne funkcije. Saznajte više o promjenama vezanim uz starenje i kako možete pomoći svojim najmilijima u sljedećim člancima: