Činjenice (i zablude!) o urinarnoj inkontinenciji

Mnogi od nas pogrešno tumače dječju inkontinenciju i nekontrolirano mokrenje tijekom sna, nažalost, to je jedan od razloga zašto vaše dijete ili vi možete osjećati nelagodu za otvoreni razgovor o tome. Zato znanje o tome što je činjenica, a što zabluda može pomoći u razbijanju mitova i olakšati stres za sve. U nastavku se nalazi nekoliko činjenica i odgovora na Česta pitanja roditelja i njegovatelja kako biste upravo to učinili. 

Mokrenje u krevet puno je češće nego što mislite

Do treće godine, u prosjeku 3 od 4 djece nauči odlaziti na toalet;
  • S pet godina, 1 od 10 mokri u krevet 
  • S deset godina, 1 od 15 mokri u krevet 
  • Nekontrolirano dnevno mokrenje zahvaća 2 – 4 % sedmogodišnjaka

Mnoga djeca prerastu nekontrolirano mokrenje tijekom sna

Iako dječja urinarna inkontinencija može biti stresna za vas oboje, često se radi o nečemu što će prerasti kako se njihov mjehur i tijelo razvijaju.  Da biste malo bolje razumjeli kako funkcionira dječji mjehur i što uzrokuje dječju inkontinenciju, pogledajte osnovne činjenice o mjehuru i uzroci. Ako imate pitanja ili dvojbi, uvijek je najbolje razgovarati sa svojim liječnikom ili medicinskim stručnjakom.

Djeca ne mokre nekontrolirano namjerno

Kao što uče hodati ili razgovarati, tako se i mjehur djeteta razvija svojim tempom. Stoga ponekad, bez obzira na to koliko se dijete trudilo, svejedno se može nekontrolirano pomokriti. 

To je poznato zdravstveno stanje

Medicinski naziv za dječju inkontinenciju jest enureza; dnevna enureza za dnevno mokrenje i noćna enureza za mokrenje u krevet. Sve u svemu, kada objasnite djetetu kako funkcionira mjehur, upotreba ovih medicinskih pojmova može biti dobra taktika za rješavanje situacije sa starijom djecom. To može pomoći u demistificiranju situacije za neke te također nema iste asocijacije kao pojam nekontrolirano mokrenje tijekom sna

Anksioznost nije uzrok

Iako nije poznati uzrok oslabljenog mjehura kod djece, može biti rezultat te situacije pa je važno s njom postupati delikatno. Ako mislite da je vaše dijete anksiozno, najbolje je razgovarati s njim da biste saznali razloge kako biste mu mogli pomoći da riješi situaciju.

Manji unos tekućine neće pomoći

Manji unos tekućine samo čini urin koncentriranijim te zauzvrat nadražuje mjehur.  Zato je uvijek najbolje pustiti dijete da pije kada je žedno i kada je potrebno, naučit će regulirati svoj unos tekućine. Međutim, možete pomoći tako da im izbjegavate davati pića koja mogu nadražiti njihov želudac kao što su sokovi, čaj, gazirana pića ili slatka pića i vruću čokoladu – osobito prije spavanja.

Strogost ne pomaže

Vaše dijete ne može kontrolirati situaciju, stoga strogost neće pomoći. Zapravo, važno je pomoći im da razumiju da se nemaju zbog čega osjećati krivima i da to nije njihova pogreška.