Praktični savjeti za upravljanje inkontinencijom vašeg djeteta

Umirujuće je čuti nekoga tko je iskusio sve ono kroz što prolazite. Budući da se o nekontroliranom mokrenju tijekom sna i inkontinenciji ne govori baš otvoreno, može biti teško pronaći ovakvu vrstu prijateljskog savjeta. Za pomoć ćete u nastavku pronaći korisne savjete roditelja u sličnim situacijama i nastavnika, kao i medicinskih profesionalaca.

Rutine pred odlazak u krevet

Ako vaše dijete ima poteškoća s nekontroliranim mokrenjem tijekom sna, dobra rutina pred odlazak u krevet može pomoći; 
 
  • Uspostavite zdravu i redovitu naviku jela i pića tijekom dana. 
  • Osigurajte da vaše dijete odlazi na toalet prije odlaska u krevet. 
  • Alarm za mokrenje u krevet može također biti dobra opcija kada se radi o smanjenju noćnih nezgoda.

Osigurajte dovoljan unos tekućine

Ako vaše dijete pokazuje znakove zatvora stolice, to se mora tretirati jer zatvor također može stvarati pritisak na mjehur i uzrokovati nekontrolirano mokrenje tijekom sna. Stoga je važno osigurati da vaše dijete ima zdravu prehranu i redovito pražnjenje crijeva. 
 
Ako je dijete prekomjerno žedno i ima poteškoća s pražnjenjem mjehura, dobra je ideja razgovarati s liječnikom ili medicinskim stručnjakom.

Pripremite rezervnu posteljinu

Pripremite rezervni set posteljine, pidžame i poplun pri ruci u dječjoj sobi za ponoćna presvlačenja. To će vam pomoći kada se probudite i pospani ste tijekom noći te će nezgoda biti manje problematična za sve.

Uložite u zaštitu za madrac

TENA podloga (zaštita za madrac) odličan je način zaštite dječjeg kreveta od nezgode mokrenja u krevet. Možete čak pripremiti krevet za moguće presvlačenje tako da namjestite jednu plahtu, zatim zaštitnu podplahtu pa drugu plahtu na nju. Na taj način kada trebate presvući krevet, već je napola gotovo – samo uklonite vlažnu gornju plahtu i zaštitnu podlogu.  

Neutralizirajte neugodne mirise

Neugodni miris može izazvati sumnju te se dijete može osjećati zbunjeno i nelagodno. Danas moderni proizvodi za inkontinenciju sadrže sredstva za neutraliziranje neugodnog mirisa kako bi se djeca osjećala ugodno, čak i nakon nezgode. 
 
Da biste saznali koji su proizvodi najbolji za vaše dijete, pogledajte potpuni asortiman TENA proizvoda za djecu.

Obuzdajte ismijavanje

Djeca mogu biti međusobno gruba, osobito kada se radi o nekontroliranom mokrenju tijekom sna. Stoga je važno objasniti (ne grditi) da svatko ima različitosti; neki slabo vide, neki imaju alergije itd. Podsjetite djecu da se svatko razvija drugačije i da to nije nešto što se može kontrolirati. Međutim, svatko može kontrolirati svoje ponašanje prema drugima i pomagati im.

Okupite druge odrasle osobe

Razgovarajte s nastavnicima ili roditeljima prijatelja vaše djece o poteškoćama vašeg djeteta s mjehurom kada su s njima. Tako mogu biti podrška vama i vašem djetetu. Može biti dobro da imaju jednostavan pristup toaletu ili šifru u slučaju da mokre u krevet kada prespavaju kod nekoga. Dobra je ideja i spakirati rezervne gaćice u opremu za vježbanje ili školsku torbu.

Spavanje kod drugih i školski kampovi

Dobra je ideja uložiti u vreću za spavanje koja se može prati za vaše dijete. Zatim prilikom pakiranja za kamp ili spavanje kod nekoga, sakrijte inkontinencijski proizvod u djetetovu vreću za spavanje ili pidžamu kako bi se mogli tajno presvući kada idu u krevet. 
 
Ako je potrebno, razgovarajte s drugim roditeljima, nastavnicima ili njegovateljima kako biste zajednički smislili strategiju odlaska u krevet. To može biti buđenje djeteta prije odlaska u krevet kako bi ponovo otišlo u toalet. Ili mogu praktično staviti inkontinencijske proizvode u kupaonicu kako bi ih dijete lako pronašlo. Često su nastavnici i drugi roditelji već rješavali poteškoće s nekontroliranim mokrenjem tijekom sna pa čak mogu predložiti nove strategije koje vam mogu pomoći kod kuće.

U društvu prijatelja

Da biste spriječili nepotrebnu neugodu djeteta, provjerite je li krevet čist. Ako se dijete boji nezgode pred prijateljima, nošenje inkontinencijskog proizvoda koji odgovara njihovim potrebama, može im pomoći da se opuste i uživaju u igri u potpunosti.

Oslabljeni mjehur kod tinejdžera

Kada se radi o tinejdžerima, manja istjecanja nakon smijanja nisu ništa neuobičajeno za djevojke – to je nešto što često nestaje samo po sebi. Međutim, i dalje se radi o osjetljivoj i potencijalno neugodnoj situaciji, stoga pomognite svom tinejdžeru diskretnim inkontinencijskim proizvodom koji može koristiti – to može pomoći u smanjenju rizika nadraživanja i neutralizacije neugodnog mirisa. Ako netko od vas misli da se radi o infekciji urinarnog trakta, zakažite pregled kod svog liječnika kako bi se to provjerilo.
 
Za diskretnu zaštitu za vašeg tinejdžera pogledajte asortiman Lights by TENA. Ako tražite savjete za njegu djeteta ili tinejdžera s potrebama, više informacija pronaći ćete u odjeljku Obiteljski njegovatelj.