Rješavanje situacije urinarne inkontinencije

Bez obzira na to radi li se o dnevnom ili nekontroliranom mokrenju tijekom sna, razgovor o tome te upravljanje inkontinencijom djeteta mogu biti složeni. Kao roditelj ili njegovatelj, važno je ne samo pronaći odgovarajuće inkontinencijske proizvode koji će pružiti potporu i udobnost, nego i ponuditi im razumijevanje i utjehu za njihovu dobrobit. Navodimo nekoliko savjeta na što misliti kada razgovarate s djetetom i upravljate inkontinencijom.

Budite smireni i otvoreni

Djecu nestrpljivost uznemiruje. Stoga ostanite smireni, otvoreni i razgovarajte o poteškoći iskreno. Također razgovarajte često jer je važno provjeravati i vidjeti kako se osjećaju te imaju li pitanja ili dvojbi. Kao i sa svakom drugom temom, što više razgovarate o tome s djetetom, taj razgovor im se sve više čini normalnim i u redu.

Normalizirajte situaciju

Vaše dijete može se opterećivati s tim da s njim nešto nije u redu. Zato je dobro razuvjeriti ih i objasniti im da to nije njihova krivnja te da se druga djeca vrlo vjerojatno osjećaju jednako. Objasnite im da u njihovom razredu vjerojatno ima i drugih koji imaju isti problem te su jednako sramežljivi kada o tome treba razgovarati. Dobro je istaknuti da se toga ne treba sramiti i da su raspoložive dobre mogućnosti tretmana.
 
Ako ste vi ili netko od vaše braće ili sestara imali sličan problem, spomenite to. To djeci daje nadu jer shvaćaju da su drugi kroz to prolazili te da je to samo privremeno stanje. 

Neke činjenice i brojke o dječjoj inkontinenciji

Kada se radi o dobi, općenito govoreći;
 
  • Nekontrolirano mokrenje u krevet najčešći je oblik dječje inkontinencije, gdje dnevno mokrenje zahvaća 2 – 4 % djece od 5 do 7 godina. 
  • Do treće godine, približno 3 od 4 djece znaju otići na toalet.
  • S pet godina, približno 1 od 10 djece i dalje mokre u krevet.
  • S deset godina, približno 1 od 15 djece i dalje mokre u krevet.
 
Svako dijete je jedinstveno i drugačije kao i čimbenici oko njegove inkontinencije, pa ako imate pitanja ili dvojbi uvijek je najbolje razgovarati s liječnikom ili medicinskim profesionalcem.  

Mala lekcija iz biologije s g. Mjehurom

Objašnjavanje djeci zašto je do nečega došlo i koji su načini rješavanja pomaže uklanjanju misterija te je djeci lakše razumjeti situaciju. Razgovor s djetetom o njegovom tijelu i funkciji mjehura može im pomoći da se opuste. Posjetite lokalnu knjižnicu i posudite neke knjige na tu temu, vizualna pomoć može pomoći djetetu u shvaćanju i razumijevanju onoga što objašnjavate. 
 
Za mlađu djecu možete također probati izmisliti priču u vezi sa situacijom kako bi se mogli lakše povezati. Na primjer, „G. Mjehur i dalje uči svoj posao i upoznaje sve ostale, uskoro će se odlično slagati”. 
 

Nelagoda

Vaše dijete može biti glumac, umjetnik, sportaš ili jednostavno vaše dijete, ali ono nikada ne bi trebalo biti poznato, definirano ili opisano kao dijete koje mokri u krevet. Tako se povećava negativan učinak oko poteškoće. Umjesto toga, pobrinite se da shvate da to nije njihova krivnja, niti je nešto nad čime imaju kontrolu. Također je dobro pomoći im da razumiju da postoje dobri proizvodi i rješenja za upravljanje inkontinencijom.