Tretmani dječje inkontinencije

Osim pružanja podrške i razumijevanja vašem djetetu, redovita rutina odlaska na toalet i zdrava prehrana, navike unošenja tekućine i spavanja, postoje rješenja i tretmani koji mogu pomoći u tretiranju inkontinencije. Odabir odgovarajućih proizvoda za inkontinenciju koji odgovaraju njihovim potrebama i pružaju im visoku razinu zaštite od curenja i udobnosti, odličan je početak. U nastavku su neke druge raspoložive opcije. Tretman koji je najviše prikladan za vaše dijete ovisi o njegovoj dobi i zrelosti, vrsti inkontinencije i obiteljskoj anamnezi – vaše dijete ima povećanu šansu pojavljivanja inkontinencije ako ste je imali vi ili vaš partner. Bez obzira na to, uvijek je dobro zapamtiti da to nije ničija krivnja, to je jednostavno dio odrastanja. 
 
Ako je dijete inkontinentno, razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskim stručnjakom o najboljim raspoloživim opcijama tretmana. Ako želite saznati više o inkontinenciji, ovdje pročitajte više o osnovnim činjenicama o mjehuru i uzrocima urinarne inkontinencije kod djece

Prvo, provjerite radi li se o infekciji

Ako imate razloga vjerovati da se radi o postojećoj infekciji urinarnog trakta, provjerite s liječnikom. Vjerojatno će predložiti test mokraće kako bi mogao predložiti tretman.

Lijek za dječju urinarnu inkontinenciju

Ponekad liječnici mogu propisati lijek ako dijete ne proizvodi dovoljno hormona koji usporava proizvodnju urina u bubrezima noću. Taj lijek obavlja isto što i hormon, pomaže djetetu da proizvodi manje urina te smanjuje potrebu za mokrenjem. Lijek može biti kratkoročno rješenje za situacije kao što su školski kampovi ili praznici kada je suhoća važna. 
 
Može se uzimati i duže vrijeme, ovisno o situaciji djeteta, sa stankama svaki treći mjesec kako bi se vidjelo ima li lijek učinka na njihovo mokrenje u krevet. Lijek nije prikladan tretman za svu djecu, a mokrenje u krevet kod nekih se vraća kada ga prestanu uzimati.

Alarmi za mokrenje u krevet (alarmi za enurezu)

Postavljeni na zvonjavu ili zujanje kako bi probudili dijete u trenutku kada počne mokrenje u krevet, alarmi za mokrenje u krevet mogu pomoći djeci da steknu dobru naviku i vježbaju svoj mjehur – što ih čini učinkovitim rješenjem.
 
Alarmi se mogu kupiti ili, u nekim slučajevima, nabaviti u zdravstvenoj ustanovi. 

Upotreba alarma

Prije upotrebe alarma za mokrenje u krevet, dobro je osigurati da dijete ima zdrave navike jela i pića, redovito odlazi na toalet i dovoljno spava noću. 
Svrha alarma je da pomogne djetetu da se probudi i ode u kupaonicu. Stoga je važno da ga isključe sami – ako vi isključite alarm, naučit će prespavati alarm te on neće biti učinkovit. 
 
Na početku ćete možda trebati pomoći djetetu da se probudi kada čuje alarm kako bi ga moglo isključiti, otići u kupaonicu te kako bi se mogla promijeniti posteljina. Namještanje baby monitora jednostavan je način na koji možete čuti alarm gdje god se u kući nalazite. Kada započnete s upotrebom alarma, vaše dijete ne bi trebalo nositi pelene ili zaštitne gaćice jer mora biti u mogućnosti osjetiti da mora na toalet.  

Buđenje prije alarma

Nakon početnih približno 10 dana upotrebe alarma, djeca se počinju navikavati na buđenje prije alarma. Počet ćete primjećivati kako se mokrenje u krevet smanjuje, to je znak napretka.

Suhe noći, čuvajte ih

Kada dijete postane potpuno suho upotrebom alarma, nastavite s njegovom upotrebom još mjesec dana za svaki slučaj.

Budite strpljivi

Za upotrebu alarma za mokrenje u krevet potrebna je upornost, kako za roditelja tako i za dijete. Stoga, ako ste zauzeti ili u stresnom razdoblju, najbolje je započeti tretman kada se situacija smiri i kada imate vremena. Ako vidite da nema napretka, napravite stanku i počnite ponovo pokušavati za nekoliko mjeseci. 
 
Bez obzira na to koja rješenja isprobavate kako biste smanjili inkontinenciju djeteta, uvijek je najbolje uključiti svog liječnika.

Savjet

Ako se dijete ne probudi s alarmom, pojačajte ga tako što ćete ga staviti u limenku, ako je alarm preglasan, pokrijte ga jastukom.